[Home Page]

Festival minipivovarů na Pražském Hradě

Pokud chcete ochutnat piva minipivovarů, tak neváhejte a navštivte první festival minipivovarů na Pražském Hradě. Padesátka minipivovarů, členů Českomoravského svazu minipivovarů, o.s., nabídne 100 druhů piv v pátek 15.6. (14-20) nebo sobotu 16.6. 2012 (10-20). Střelecká cesta po Královským letohrádkem v Královské zahradě Pražského hradu.
Šumavský pivovar Vimperk - www.sumavskypivovar.cz - jako zakládající člen svazu nebude chybět.

Srdečně zdravím.
RNDr. Josef Hojdar
Šumavský pivovar, Vimperk

Pozn. redakce: Pepa Hojdar je zakládající člen CAGI a první předseda této České asociace pro geoinformace

Pro návštěníka akce je to pak možnost na jednom místě ochutnat piva, která možná ještě ani neochutnal, neboť zde budou zastoupeny opravdu všechny regiony naší malé pivní vlasti. Pokud se píše ochutnat, je tím myšleno doslova ochutnávka. Vstupné ve výši 300Kč dá pivaři či zájemci o produkty nejmenších pivovarů výše zmíněný katalog, degustační sklenici a všechna piva po vzorcích zdarma. Degustační vzorek je 0,75dl.
Snahou Svazu je prezentovat své členy, v příjemném prostředí navodit atmosféru pohody a po malých vzorcích umožnit veřejnosti poznat různorodá piva a diskuzí s majiteli či sládky zastoupených pivovarů se dozvědět o daném subjektu více. Proto tento formát degustací a proto výběr daného místa.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Vážení přátelé dobrého piva a minipivovarů,
dnes se to jeví jako neuvěřitelné, ale před dvaadvaceti lety v celém Československu existoval jeden jediný minipivovar, pivovar U Fleků. Tedy on existoval už celých 500 let předtím, zprvu v nekonečném houfu souputníků, v posledních letech však ve své kategorii osiřel. Až po roce 1991 se zvolna začínají budovat minipivovary nové a v dnešní době jejich růst nabral pořádné obrátky. Už jich máme v Česku více než 130 a byť je jejich podíl na výrobě piva zanedbatelný, začínají se stávat svébytnou součástí pivovarnického průmyslu. Není sporu o tom, že minipivovary jsou živou vodou pivovarnického řemesla, které už bylo skoro na vymření. Práce pro zkušené sládky valem ubývalo a mladí absolventi, jediné pivovarnické školy u nás, neměli uplatnění. To vše se změnilo nástupem éry minipivovarů koncem devadesátých let. Nyní už se starých zkušených sládků nedostává a tak mladí rychle získávají zkušenosti v ostré praxi. Na jedné straně to přináší poněkud rozkolísanou kvalitu piva, na straně druhé to vnáší svěží vítr do jednotvárné produkce českých pivovarů. Protože mládí se nebojí experimentovat a nedostatek zkušeností nahrazuje nadšením. Stejný obraz v současné době poskytuje i Česká minipivovarnická scéna. Kvalitní piva prověřených borců, vydávajících se opatrně prozkoumávat světové pivní druhy, střídají někdy až ztřeštěné pokusy mladých odvážných sládků, kteří ještě nestačili zakotvit v jistých vodách českých ležáků. Tak se u nás objevují Weizen, Wit, Ale, Stout, IPA a mnoho dalších, nám dříve neznámých, druhů piva.

Charakteristické senzorické vlastnosti nefiltrovaného čepovaného piva, jeho přírodní čistota, výroba několika druhů piv včetně specialit, vysoká úroveň pivního skla, vynikající kuchyně s krajovými i národními specialitami, to vše jsou přednosti lákající k posezení v restauraci s pivovarem. Pivo z minipivovaru je svěží, obsahuje kvasinky, které zaokrouhlují chuť, zjemňují hořkost a dávají pivu osobitý charakter. Další předností je menší nasycení těchto piv kysličníkem uhličitým, což má pozitivní vliv na tzv. pitelnost piva. S pitelností piva souvisí i jeho optimální teplota čepování. Instalací výkonných průtokových chladičů v restauracích dochází často k přechlazení piva. V minipivovarech se většinou pivo čepuje přímo z výčepních tanků, kde již má správnou teplotu, za kterou odpovídá sládek - konkrétní garant kvality denně přítomný v restauraci, nikoliv neosobní obchodní zástupce. U piva z minipivovaru je vždy zaručeno, že se jedná o pivo čerstvé, vyráběné v místě a podle potřeby. Trvanlivost nefiltrovaného piva je totiž omezena a není možné ho na rozdíl od filtrovaných, stabilizovaných a pasterovaných piv prodávat delší dobu.

Tak jako přinesly minipivovary svěží vítr do pivovarských technologií, tak vnášejí čistý vzduch i do našich měst a městeček. Usazují se v prastarých právovárečných domech, obnovují chátrající budovy starých, vysloužilých pivovárků a vdechují jim nový život, využívajíce genia loci místa. Navazují na sebe restaurační, ubytovací a rekreační aktivity. Přitom nachází zaměstnání celá řada lidi, vrací se život do měst a městeček, kde pivovar byl vždy centrem dění a znakem prosperity obce. Zákazníky láká příjemné prostředí pivovarských restaurací s možností být přímo při výrobě, vnímat atmosféru a vůni vaření piva. Je to v podstatě zážitková gastronomie.

Předkládáme Vám možnost nahlédnout do tohoto světa pivní pestrosti, chuťových zážitků a fantazií sládků. Padesát sládků Českomoravského svazu minipivovarů vybralo to nejlepší ze své produkce a nabízí 100 druhů piva k ochutnání. Vyberte si mezi nimi to svoje.

Dej Bůh štěstí!

Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů

redakce

vyvěšeno: 06.06.2012
ID článku: 4160
další informace: www.svetpiva.cz/


Z časopisu Zeměměřič č. 12-05a06
[Server] RůznéZ domova [Pošta]